سومین همایش و نمایشگاه تهران هوشمند در پایان هفتهای به همین نام در روزهای ۱۸ و ۱۹ آذر ماه برگزار شد و طی این دو روز در سالن همایشهای برج میلاد، میزبان نقش آفرینان حوزه هوشمندسازی ونوآوری شهری از بخشهای مختلف داخلی و بینالمللی بود.
محورهای این دوره از رویداد تهران هوشمند حول موضوعاتی همچون داده باز و حکمروایی هوشمند شهری- آگاه سازی، آموزش و توانمند سازی شهروندان در حوزه شهر هوشمند- مشارکت ذینفعان، بهرهوری و اقتصاد پایدار مبتنی بر داده- شهر نوآور و توسعه کسب و کارهای فناورانه بر پایه داده شکل گرفته بود.
از دیگر محورهای مورد بررسی در این همایش میتوان به کلان داده، داده کاوی و استخراج دادههای سودمند و قابل اعتماد-شهر هوشمند و شاخصهای ارتقای کیفیت زندگی در شهرها- توسعه پایدار و چالشهای محیط زیست شهری-جا بهجایی هوشمند، مدلسازی و تحلیل دادههای حمل و نقل شهری- کاربردها و روندهای مبتنی بر هوش مصنوعی در خدمات شهر هوشمند اشاره کرد.
افتتاحیه
مراسم گشایش سومین رویداد تهران هوشمند با حضور محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، محسن هاشمی، رئیس شورای شهر، پیروز حناچی، شهردار تهران و با خیرمقدم گویی محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران به عنوان میزبان این رویداد آغاز شد.

تعامل با زیست بوم نوآوری شهری
فرجود در ابتدای این مراسم، پیشرفتهای صورت گرفته در حوزه هوشمندسازی پایتخت را برشمرد و برنامههای پیش روی این مسیر را تشریح کرد. او شهروند هوشمند و خدمات دیجیتال را مهمترین سرفصل شهرداری تهران برای حرکت در مسیر هوشمندی دانست و گفت: شفاف سازی، ایجاد پلتفرم یکپارچه ارائه خدمات و مشارکت شهروندان در این حوزه قرار میگیرد و رو به توسعه خواهد بود.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، تعامل با زیست بوم نوآوری شهری، حمایت و هدایت آنها و ایجاد مراکز نوآوری شهری را جزئی از سرفصل تهران نوآور دانست و حمل و نقل هوشمند، ایمنی، محیط زیست و انرژی و تحول دیجیتال را به عنوان سایر سرفصلهای تهران هوشمند نام برد.

آموزش شهری، شهروندان هوشمند
در ادامه معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به تغییر تعریف از سوادآموزی گفت: انسانها امروزه تا لحظه مرگ در حال آموزش هستند و شهرداری برای داشتن شهروندان هوشمند باید در مسیر آموزش حرکت کند و به پلتفرم آموزش تبدیل شود و با تغییرات، کاربرد آموزشی را در محیط شهری به وجود آورد.
ستاری همچنین با مد نظر قرار دادن کارخانههای نوآوری ادامه داد: شهرداری به جای اینکه در آموزش از روش سنتی استفاده کند باید ایدههای خود را از شهر هوشمند اخذ کند که درآمدی بینهایت نیز دارد. کسب و کارها راهی جز هوشمند سازی ندارند و بخش خصوصی باید از جوانان در قالب سرمایه استفاده کرده و بر آنها سرمایه گذاری کند.

چالش بیگ دیتا
محسن هاشمی رفسنجانی در ادامه این مراسم از جمعآوری و مدیریت دادهها بهویژه در بحث داده باز یا بیگدیتا بهعنوان مهمترین چالش یاد کرد.
رییس شورای اسلامی شهر تهران ضمن بیان این نکته که در بحث هوشمندسازی شهرها، چالشها پیش روی هر شهری متفاوت با دیگری است، افزود: چالش اصلی در هوشمندسازی تهران در بحث داده باز یا بیگدیتاست که نیاز به صحت دقت و روزآمدی دادهها را برطرف میکند. سهولت دسترسی، سرعت، انسجام و کارآمدی دادهها موضوع بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود. عملکرد نرمافزارهای حوزه هوشمندسازی تهران خوب بوده است اما تفاوت تهران با شهرهای هوشمند در کشورهای پیشرفته، در کیفیت جمعآوری دادههاست.

اهمیت ارتباط با استارتاپها
سپس وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با ابراز خشنودی از شهرداری برای اقدامات انجام شده تا امروز در خصوص هوشمندسازی تهران، در خصوص ارتباط با استارتاپها گفت: ما به عنوان حاکمیت و دولت باید یاد بگیریم چگونه با استارتاپها ارتباط برقرار کنیم. در حال حاضر در سازمان تنظیم مقررات از استارتاپهای خصوصی کمک میگیریم. ما باید به نوعی تغییر شیوه در نگرش و فعالیت داشته باشیم تا بتوانیم از ظرفیت بسیار بالای آنها استفاده کنیم. امروز مدیریت شهر هوشمند از لایه زیر ساخت گذشته و به لایه مشارکتی رسیده است. امسال وظیفه ما این است که بین دستگاههای دولتی، ارتباطات و تفاهمهای بیشتری برقرار شود تا خدمت رسانی به شهروندان با سرعت بالاتر، هزینه کمتر و سود رسانی به طرفین انجام شود.

شهرداری تهران به عنوان یک شتاب دهنده
پیروز حناچی، شهردار تهران، در ادامه این نشست به نقش شهرداری در ایجاد فضای مناسب برای کسبوکارها اشاره کرد و شهرداری تهران را به عنوان یکی از اصلیترین شتابدهندههای کشور معرفی کرد.
حناچی در این زمینه اظهار کرد: وظیفه شهرداری علاوه بر ارائه خدمات و فراهمسازی زیرساختها برای شهروندان، ایجاد محیطی مناسب برای فعالیت کسبوکارهاست. در حال حاضر شهرداری تهران در نقش یکی از اصلیترین شتابدهندهها عمل میکند و بهزودی لایحهای به شورای اسلامی شهر تهران ارائه میشود که ایجاد فضای مناسب برای استارتاپها را هدف قرار داده است.
شهردار تهران در انتها ضمن در نظر داشتن چالش جمعآوری و اشتراکگذاری داده در بحث هوشمندسازی شهر تهران، روند پیشروی در این زمینه را امیدوارکننده دانست.

انتقال تجربیات میان کلانشهرها
در ادامه محمدرضا کلائی، شهردار مشهد نیز طی سخنرانی خود، انتقال تجربیات میان کلانشهرها را با اهمیت توصیف کرد و با انتقاد از نگاهی که به شهرها به عنوان موجوداتی خنثی وجود دارد، به زنده بودن شهر اشاره کرد و گفت: شهرها در ذات خود هوشمند هستند و باید به آنها به عنوان موجودات زنده نگاه کرد. شاید علاوه بر توسعه زیرساختها و اصلاح فرایندها در زمینه هوشمندسازی شهرها باید به قواعد و هنجارهای جاری آنها توجه شود.

ایران کشوری با ظرفیتهای گسترده در هوشمندی
در این مراسم همچنین یول-کیونگ لی، دبیر کل سازمان WeGO به سخنرانی پرداخت و درباره مفهوم شهر هوشمند و عملکرد این سازمان توضیحاتی ارائه کرد.
دبیر کل سازمان جهانی شهرهای هوشمند پایدار (WeGo) تهران را یکی از شهرهای ردهبالا در حوزه هوشمندسازی و ایران را کشوری با ظرفیتهای گسترده در این حوزه دانست و گفت: ایران کشوری بزرگ با پتانسیلهای گسترده است که میتواند در حوزه هوشمندسازی در آینده قدمهای مؤثری بردارد.

رونمایی از ۵ پروژه منتخب شهری
در این رویداد همچنین از پنج پروژه منتخب شهری در سومین همایش تهران هوشمند رونمایی شد. برنامههای تهران هوشمند، اپلیکیشن دوچرخه، نسخه جدید اپلیکیشن تهران من، پروژه پارک حاشیهای هوشمند و شارژ برخط کارت بلیت در این قشمت از مراسم معرفی و توسط مدیران شهری پایتخت رونمایی شد.

تجلیل از تیمهای استارتاپی
در پایان این مراسم از تیمهای برتر شرکت کننده در سومین دوره چالش نوآوری تجلیل شد.
تیم پنج منهای یک، تیم سیویتاس و تیم وکتور، به ترتیب رتبههای اول تا سوم این رویداد را از آن خود کردند. موضوع کارِ تیم پنج منهای یک درباره راه حل مقایسه پاکترین، سریعترین و ارزانترین مسیر بین دو نقطه به روشهای مختلف بود.
همچنین از تیمهای برتر شرکت کننده در “چالش کاربرد هوش مصنوعی در تحلیل دادههای شهری” نیز تجلیل شد. تیمهای گلستان و جادوپردازش به ترتیب رتبههای دوم و سوم این چالش را به خود اختصاص دادند. هیئت داوران برای این چالش رتبه اول، انتخاب نکردند.

رویدادهای دو روزه تهران هوشمند
طی دو روز همایش و پس از مراسم افتتاحیه رویدادهای متنوعی در سالن همایشهای برج میلاد در جریان بود. ۱۵ نشست تخصصی و ۱۱ کارگاه تخصصی داخلی و بینالمللی که با حضور مدیران، متخصصان داخلی و خارجی و نمایندگان کسب و کارهای نوآور و استقبال علاقمندان، پژوهشگران و دانشجویان برگزار شد.
ارائه مقالات اولین کنفرانس تهران هوشمند که با همکاری دانشگاه امیرکبیر برگزار شده بود نیز بخش دیگری از رویدادهای دو روز همایش را تشکیل میداد.
نشست مدیران کلانشهرها، سیتیتاک (city talk)، کافه سرمایه و برپایی نمایشگاه استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان و نوآور و بخشهای شهری و دولتی از دیگر برنامههای این رویداد بود.

نمایشگاه تهران هوشمند
طی این دو روز و در حاشیه برگزاری همایش، نمایشگاهی از محصولات و ایدههای نوآورانه با حضور و شرکت استارتاپها، شرکتهای نوآور و فعالین زیست بوم نوآوری کشور در فضایی به مساحت هزار و ۵۰۰ متر با برپایی غرفه هایی برای بازدیدکنندگان برپا بود.
از سویی نمایشگاه معکوسی در جریان بود تا بخشهای مختلف شهرداری تهران به ارائه نیازهای فناورانه خود بپردازند و طی فرصت ایجاد شده در این نمایشگاه و با انجام تعاملات با بخش خصوصی در ارائه سرویسهای بهتر به شهروندان میان دو بخش تبادلاتی صورت گیرد.
